Hoppa till huvudinnehållet

Information om fonder.


Vad är en fond?

En fond är en ”portfölj” av olika finansiella instrument, t.ex. aktier och obligationer. Fonden ägs gemensamt av alla som sparar i fonden, fondandelsägarna, och förvaltas av ett fondbolag. Fondandelsägarna får det antal andelar i fonden som motsvarar andelen investerat kapital i förhållande till fondens totala kapital. Det är viktigt för dig som kund att ta reda på vilka investeringsregler som gäller för en fond som du vill investera i. Detta framgår av fondens informationsbroschyr och faktablad. I faktabladet framgår även fondens risk/avkastningsprofil där sambandet mellan risk och möjlig avkastning i fonden anges i form av en skala mellan 1 och 7, där 7 innebär högst möjlig avkastning men också högst risk för dig som investerare.

Värdepappersfonder är de fonder som uppfyller det s.k. UCITS-direktivets krav på bl.a. investeringsbestämmelser och riskspridning. Såväl svenska som utländska värdepappersfonder (som fått tillstånd i sitt hemland inom EES) får, efter anmälan till behörig myndighet, säljas och marknadsföras fritt i samtliga EES-länder.

Det finns flera olika typer av fonder. Skillnaden kan t.ex. vara att fonden exponerar sig mot olika marknader eller sektorer. Du som investerare kan därför välja vilken inriktning och risknivå som passar just dig. 

Handel med fonder

Du kan köpa eller lösa in andelar i olika slags fonder på olika sätt. Andelarna i en fond kan köpas och lösas in genom t.ex. Nordnet som distribuerar andelar i fonden eller direkt hos fondbolaget. Vissa fonder handlas dagligen eller månatligen medan andra fonder kan ha förutbestämda tidpunkter då fonden är ”öppen” för köp och inlösen, varför det inte alltid är möjligt med regelbunden handel. Ett fondbolag kan i vissa undantagsfall stänga eller senarelägga handeln med andelarna i en fond. Det innebär att om du lagt en köp- eller inlösenorder kommer ordern inte utföras förrän handeln med fonden är igång igen. För att få stänga en fond för handel krävs det att det finns ”särskilda omständigheter” eller ”särskilda skäl”, exempelvis att en marknad fungerar otillfredsställande så att en fond får likviditetsproblem. Ett fondbolags möjlighet att stänga en fond för handel ska framgå av fondens fondbestämmelser. Andelarnas aktuella värde beräknas regelbundet av fondbolaget och baseras på kursutvecklingen av de finansiella instrument som ingår i fonden. Det kapital som investeras i en fond kan både öka och minska i värde och det är därför inte säkert att du som investerare får tillbaka hela det investerade kapitalet. För fonder med en basvaluta annan än euro tillkommer en valutarisk vid handel av fondandelar.

Börshandlade fonder, s.k. ETF (Exchange Traded Fund) skiljer sig från hur en vanlig fond handlas. Andelar i ETF:er handlas över börsen på samma sätt som man handlar aktier. Vid handel med ETF:er kan courtage och en eventuell växlingskostnad för valuta tillkomma.

Bra att känna till om avgifter

Det finns två viktiga avgifter att ha koll på vid en investering i en fond. Den ena är en förvaltningsavgift. Den tas ut automatiskt på daglig basis (365 dagar alt. 366 vid skottår) i samband med beräkningen av fondens kurs, så kallad NAV-kurs. Förvaltningsavgiften täcker de kostnader som fondbolaget har för att förvalta fonden och är även deras intäktskälla.

Den andra avgiften är den så kallade årliga avgiften. Den årliga avgiften innehåller både förvaltningsavgiften plus kostnader för marknadsföring, rådgivning, distribuering och registrering. Det är ofta denna avgift som redovisas på fondernas landningssidor.

När du ser en fonds utveckling och/eller NAV-kurs är avgifterna alltid avdragna. Det är således det reella värdet på fonden som du ser. 

Notera att för börshandlade fonder kan courtage och en eventuell växlingskostnad för valuta tillkomma.

Testa dina kunskaper.

När du läst på om komplicerade fonder är det dags att prova dina kunskaper i vårt test. Klarar du det, har du möjlighet att börja handla.

Gör testet om komplicerade fonder
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Universitetsgatan 5, vån. 3 | 00100 Helsingfors