Siirry pääsisältöön

Mikä on P/E-luku?

Lyhenne P/E tulee sanoista Price/Earnings. P/E-luku eli osakkeen tuloskerroin kertoo sijoittajalle, kuinka monessa vuodessa yhtiö maksaa osakkeen nykyhinnan takaisin liiketoimintansa nettotuloksen kautta. Mitä matalampi luku on, sitä "halvempi" osake periaatteessa on.


dsgsgs
Mikä on P/E-luku? Video on ruotsinkielinen, mutta tekstitetty suomeksi.

Miten P/E-luku lasketaan?

P/E-luku saadaan laskettua jakamalla yhtiön osakekurssi (P) liiketoiminnasta ansaitulla osakekohtaisella tuloksella (EPS). Samaan lopputulokseen johtaa myös vaihtoehtoinen polku, jossa yhtiön koko osakekannan markkina-arvo (P) jaetaan yhtiön absoluuttisella eli rahamääräisellä nettotuloksella (E).

Mitä P/E-luku kertoo?

Pohjoismaisilla osakemarkkinoilla on yleistä, että P/E-luku on jossain 10 ja 15 välillä, mitä voi käyttää karkeana vertailukohtana. On kuitenkin huomattava, että yksittäiset yhtiöt ja sektorit voivat poiketa huomattavasti näistä luvuista.

Tuloskertoimen tulkinnassa melko suoraviivaisena oletuksena on, että yhtiön nettotulos säilyy täysin muuttumattomana tulevina vuosina suhteessa tarkasteluhetkeen. Indikaattorina P/E-luku on siis korkeintaan suuntaa antava – tosin ei aivan kirjaimellisesti, koska tunnusluku ei ota lainkaan kantaa yhtiön tuloksen kasvuvauhtiin tai edes tulosmuutoksen suuntaan.

Tunnusluvulle on ominaista, että nopeasti kasvaville yhtiöille sallitaan korkeampi P/E-luku. Tämä perustuu siihen, että nykyhetken tuloksesta laskettava korkea tuloskerroin kompensoituu tulevien vuosien tuloskasvulla, jolloin esimerkiksi viiden tai kymmenen vuoden päästä saavutettavasta nettotuloksesta laskettava P/E-luku sijoittajan omalle hankintahinnalle muodostuu mahdollisesti hyvinkin alhaiseksi.

P/E-luvun tulkinta ei ole kuitenkaan aina yksinkertaista, koska erilaiset tilikauden aikana syntyvät kertaluonteiset erät vaikeuttavat yhtiön todellisen tuloksentekokyvyn määrittelemistä. Myös luonteeltaan ns. syklisissä eli suhdannekierron aikana voimakkaasti elävissä liiketoiminnoissa on haastavaa arvioida keskimääräistä tuloskuntoa. Tuloskerroin onkin sijoituspäätöksen näkökulmasta luotettavimmillaan silloin, kun yhtiön tuloskehitys on ennustettavaa ja vakaata.

Osakesijoituksia ei kannata tehdä ainoastaan P/E-lukuun tukeutuen.

Mistä löydän P/E-luvun Nordnetissä?

Löydät yritysten P/E-luvun sovelluksestamme ja osoitteesta nordnet.fi kunkin yhtiön omalta instrumenttisivulta, kohdasta Tunnusluvut:

gfdhd

→ Katso matalan P/E-luvun osakkeet

Aloita osakesijoittaminenAvaa Nordnet-tili
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Yliopistonkatu 5, 3. krs | FI-00100 Helsinki